Wat is TFP (Portret) Fotografie

Yannick-Editorial-SOURCEDBLACK

TFP – Creatieve Vrijheid

TFP wat is het precies? TFP wordt gebruikt door [highlight color=”green”]creatieve teams[/highlight] om uiting te geven aan waanzinnig toffe concepten. 

Het gemaakte beeldmateriaal staat goed in ieders portfolio en levert hopelijk [highlight color=”green”]nieuwe betaalde opdrachten[/highlight] op voor de teamleden. Daar is toch je portfolio voor bedoelt, [highlight color=”silver”]laten zien wat je kunt[/highlight] aan potentiële opdrachtgevers.

 

Vaak heeft een [highlight color=”salmon”]opdrachtgever al een huisstijl[/highlight] waar het project op aan moet sluiten. Een andere keer is er een creatief team bij betrokken die kan bijvoorbeeld bestaan uit: een brand specialist, art-director, DOP, etc. Zij bepalen dan de look en feel van de foto’s of video. 

Dit is een van de redenen waarom [highlight color=”silver”]vrij werk[/highlight] (werk zonder opdrachtgever) vaak op een TFP basis wordt gedaan. Het is een mooie manier om te [highlight color=”pink”]experimenteren[/highlight] met nieuwe technieken, ideeën en apparatuur. 

 

TFP hoeft niet altijd goed te gaan. Wie iets over leertheorieën weet, begrijpt dat [highlight color=”red”]groei plaatsvind net buiten je comfortzone[/highlight]. Iets voor de duizendste keer doen daagt onvoldoende uit om iets nieuws te leren. Aan de andere kant, iets zo nieuw en groots voor het eerst gaan doen geeft veel stress. De kans dat er tegelijk iets mis gaat is groot. Hierdoor leer je ook niets nieuws of op zijn minst suboptimal.

[box width=”90%” height=”30%” position=”” corner=”5″ color=”red” textalign=”CENTER” textsize=”20″] TFP = niet hetzelfde als gratis. Zelfs commerciële bedrijven maken graag meer winst door personeel aan te nemen maar geen salaris te betalen. #moderneslavernij[/box]

 

Probeer eens een andere stijl uit. Schiet je altijd zakelijke portretten probeer eens een fashion-editorial of schiet een mooie boudoir serie.

 

Je Bent Zo Sterk ALs Je Netwerk

TFP is bovendien een prachtige manier om [highlight color=”silver”]nieuwe mensen[/highlight] te leren kennen. Iedere professional heeft zijn of haar eigen stijl en manier van werken. Door veel samen te werken met andere mensen leer je [highlight color=”orange”]mensen aan te sturen[/highlight]. Je ziet [highlight color=”green”]ander werkwijzen[/highlight] die jouw werk gemakkelijker kunnen maken en je inspireert elkaar. 

[box width=”90%” height=”30%” position=”” corner=”5″ color=”blue” textalign=”CENTER” textsize=”20″]TFP wordt tevens gebruikt door beginnende fotografen, videocreatives, make-up artist, stylisten, modellen, dansers en figuranten.[/box]

 

Soms zie werk van anderen waarvan jij denkt WOW – Grote kans dat als iemand vraagt – of jij toevallig nog iemand kent die ….. goed kan. Je snapt me wel, de kans is groot dat je dan iemand aanbeveelt waarbij jij een WOW-ervaring hebt gehad. 

Andersom geld dat natuurlijk ook. Iemand kan ook bij jouw werk een WOW-ervaring hebben. Daarom zie ik iedere TFP opdracht die ik doe als een generale repetitie. Het werk moet mooi zijn en de mensen die met mij werken moeten dit als prettig ervaren.

Ook de afhandeling is belangrijk. Niemand wilt maanden wachten op het gemaakte beeldmateriaal.

TFP Contract

TFP wordt vaak gezien als een meer [highlight color=”silver”]informele manier van werken[/highlight] dan commercieel werk.
De werkdruk is minder hoog, er is meer tijd voor gezelligheid. Toch kan juist door al deze gezelligheid onduidelijkheid ontstaan.

Denk aan het gebruik van de foto bijvoorbeeld. Als fotograaf kan ik niet ineens de foto van iemand verkopen met een commerciële doel.

[box width=”90%” height=”30%” position=”” corner=”5″ color=”blue” textalign=”CENTER” textsize=”20″]Voorkom misverstanden werk met een TFP Contract [/box]

Andersom is het ook niet de bedoeling dat een model of make-up-artist ineens de foto bij gaat snijden of er een instagram-filter over heen kwakt.

Levertijd is een ander veel voorkomend onderwerp voor misverstanden. Wanneer zijn de foto’s geretoucheerd en krijgen de teamleden het resultaat?

Wellicht de belangrijkste reden om met een contract te werken is omdat jij als fotograaf aan moet kunt tonen dat jij de toestemming hebt om [highlight color=”orange”]persoonsgegevens van andere mensen[/highlight] in je bezit te hebben. 

Foto’s zijn privacygevoelige informatie er is [highlight color=”pink”]wetgeving over hoe je dit moet bewaren en beveiligen[/highlight] en tot waar jij hiervoor verantwoordelijk bent en waar jouw verantwoordelijkheid ophoudt. 

Een TFP-Contract wordt ook wel quitclaim genoemd. Benieuwd hoe een quitclaim eruit ziet?

[button link=”URL” color=”red” corner=”5″ textsize=”15″]Gratis Quitclaim[/button]

 

Zelf Een TFP Project Opzetten

Het is fijn wanneer je [highlight color=”pink”]jouw ideeën kunt vertalen[/highlight] naar een moodboard. Een goede tool hiervoor is Pinterest. Je kunt een moodboard uitbreiden met materialen, stoffen, props, locaties en kleurkaarten. 

[highlight color=”silver”]Kleurkaarten[/highlight] zijn bijzonder handig om te zorgen voor een samenhang in de shoot. Mijn dominante kleur is vaak de gekleurde achterwand, Daarna de kleding die de stylist matched op de achterwand en daarna de make-up. Met een kleurenwaaier kun je iedereen een aantal kleuren geven waarbinnen gewerkt gaat worden. Zo kun je bijvoorbeeld werken met kleuren die [highlight color=”blue”]complementair[/highlight] (bijvoorbeeld orange & teel) zijn aan elkaar of juist meer “ton sur” (bijvoorbeeld 3 tinten blauw) waarbij de kleuren in het verlengde liggen van elkaar. 

Goed je hebt een idee. Nu nog een [highlight color=”silver”]dreamteam[/highlight]. Hiervoor zijn er verschillende [highlight color=”green”]TFP groepen[/highlight] en ook modellensites kun je hiervoor gebruiken. 

Afhankelijk van hoe groot je project is kun je het eenvoudig houden KISS (Keep It Simple Stupid) en al je communicatie via Whatsapp of facebook houden.
Is je project groter met verschillende mensen en taken dan kun je gebruik maken van [highlight color=”orange”]project software[/highlight]. Zelf gebruik ik Trello erg veel.

Bij Studio On Point kun je [highlight color=”green”]studioruimte boeken[/highlight] voor jouw volgende TFP project. Er is een grote studiovloer met een [highlight color=”sliver”]infinitywall[/highlight] (een muur zonder hoek bij de overgang naar de vloer). 
Naast een witte studiowand zijn er [highlight color=”pink”]talloze kleuren papier[/highlight] aanwezig in de studio. Ook zijn er effectmachines voor wind en rook. In totaal is er [highlight color=”orange”]2000ws aan licht aanwezig[/highlight] verdeeld over vier studiolampen van Elinchrom.

Studio On Point – Dubbele Visagie plaats

Op de eerste etage zijn [highlight color=”silver”]twee visagie plekken[/highlight] en er is een grote gemeenschappelijke ruimte waar ook 12 meter garderobestang aanwezig is.
Verder is er een [highlight color=”blue”]kleedruimte[/highlight] zodat iemand zich afgeschermd om kan kleden.

De keuken is voorzien van de gangbare benodigdheden zoals koffiemachine, waterkoker en koelkast.

Geïnspireerd geraakt?

[button link="URL" color="red" corner="5" textsize="13"]Plan vandaag nog jouw studiotijd in![/button]

Auteur: Erik Bos (www.SOURCEDBLACK.com) Erik is modefotograaf en creatieve beelmaker. Hij heeft verschillende publicaties geschoten voor online en gedrukte magazines. Daarnaast maakt hij beeldmateriaal voor de zakelijke markt en voor andere creatieven zoals artiesten en influencers.

Wat is TFP (Portret) Fotografie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×

 

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× How can I help you?